Een duurzaam warmtenet is onderdeel van de toekomst in Nederland. Dit netwerk is voorzien van warmteleidingen die onder de grond lopen. Deze komen uit bij woningen en gebouwen om op een duurzame manier te voorzien in een warmtesysteem. Het warmtenet is te zien als een collectief systeem dat gebaseerd is op een duurzame warmtebron. Bij het aanbrengen van een warmtenet onder de grond spelen de warmteleidingen een cruciale rol. Deze worden grotendeels voorgeïsoleerd aangebracht. Op locatie vinden er vervolgens laswerkzaamheden plaats om de leidingen te verbinden. Het is echter ter plekke nodig om op de verbindingsplek isolatie aan te brengen. Daar hebben onze schuimmallen een impactvolle rol in met als doel een ideale isolatiewaarde te creëren.
Belang van isolatiewaarde bij warmteleidingen
De isolatiewaarde van de warmteleidingen, die samen een warmtenetwerk vormen, speelt een cruciale rol. Dit met betrekking tot de duurzaamheid van de warmteleidingen, maar ook ten aanzien van het verminderen van de CO2-uitstoot. De rol van duurzaamheid met schuimmallen uit zich in het realiseren van de perfecte isolatiewaarde bij het verbinden van warmteleidingen. De schuimmal sluit perfect aan om de isoleren leiding en daarbij ontstaat er een optimale druk die de basis vormt voor de ideale isolatiewaarde.
Schuimmal voor minimaliseren warmteverlies
Er is bij een warmtenet doorgaans sprake van warmteverlies bij het transport door de warmteleidingen. Het is echter belangrijk om dit warmteverlies zoveel mogelijk te beperken. Dit is mogelijk door bij het verbinden en isoleren van de leidingen een schuimmal te gebruiken. Het toepassen van een schuimmal zorgt er namelijk voor dat daling van de temperatuur hooguit een graad Celsius betreft. Het belang van het beperken van het verlies van warmte mag duidelijk zijn en zeker in het kader van duurzaamheid. Bij transport door het warmtenetwerking legt het water een gigantische afstand af. Er is dus alles aan gelegen om het warmteverlies tijdens het kilometerslange traject op de ideale temperatuur te houden.
Duurzame warmtebron
Er komen steeds meer warmteleidingen onder de grond te liggen in Nederland. Niet alleen nieuwbouwprojecten maken er gebruik van, want ook bestaande wijken worden aangesloten op het warmtenet. Dit alles met als doel om een duurzame warmtevoorziening te realiseren. De warmte komt voort uit een duurzame warmtebron, waarbij er meerdere bronnen zijn te onderscheiden. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de warmteleidingen water vervoeren vanuit industriële restwarmte. Het komt ook voor dat bodemenergie de warmtebron vormt voor een warmtenetwerk net als dat aardwarmte of zonnewarmte als bronnen dienen.
Klimaatakkoord
Er is in het Klimaatakkoord voor Nederland een doel gesteld om voor 2023 anderhalf miljoen huizen te ontkoppelen van aardgas. Daarbij geldt dat rond de 50% van deze huizen een aansluiting krijgt op het warmtenet. De warmteleidingen vormen daarom een belangrijk onderdeel van de energietransitie. Onze schuimmallen zijn weer belangrijk om de isolatiewaarde te optimaliseren tijdens het verbinden van de leidingen van het warmtenet. Het gebruik van schuimmallen is wat dat betreft een duurzame oplossing en draagt op een waardevolle manier bij aan de energietransitie.
Zo werkt een schuimmal
Het verbinden van de warmteleidingen gebeurt door de uiteinden aan elkaar te lassen. Deze uiteinden zijn nog niet voorzien van isolatiemateriaal. Dit moet ter plekke worden aangebracht. De schuimmal is op een efficiënte manier om de uiteinden aan te brengen, waarna het gemakkelijk is om de leidingen te isoleren met purschuim. De schuimmal is voorzien van gaten om het purschuim in te spuiten. Dit gaat gecombineerd met een perfecte druk voor het duurzaam isoleren van de verbinding van de warmteleidingen.
Schuimmallen in verschillende maten
De warmteleidingen van het warmtenet hebben niet allemaal een gelijke doorsnee. Daar hebben wij dan ook een oplossing voor beschikbaar, want onze schuimmallen zijn in uiteenlopende soorten leverbaar. De leidingbuizen variëren veelal met een doorsnee van 20 mm tot een uitloop naar een diameter van een meter. Des te dichter de leiding bij de woning komt des te smaller wordt de buis. Naast de standaard maten voor schuimmallen voorzien wij ook in maatwerk bij het produceren van schuimmallen in een afwijkende maat.
- Maten schuimallen: 2” t/m 100”
- Op aanvraag zijn schuimmallen met een andere afmeting leverbaar
Grote aanbesteders maken er al gebruik van
Het is inmiddels bij grote aanbesteders bekend dat onze schuimmallen een bijdrage leveren aan een duurzaam warmtenetwerk. Dit naast de vele andere voordelen van onze schuimmallen. Er zijn meerdere grote aanbesteders die de efficiënte van de schuimmallen onderkennen en er volop gebruik van maken. Bovendien is gebleken dat het een kostenefficiënte toepassing is en dat is naast duurzaamheid uiteraard eveneens een belangrijk aspect.
Wilt u meer informatie over onze schuimmallen, neem dan gerust contact op met Techno Welding.