Hoe automatisering de efficiëntie van de metaalproductie verbetert

Techno-Welding-Hoe automatisering de efficiëntie van de metaalproductie verbetert

Er zijn verschillende vormen van automatisering die invloed hebben op de efficiëntie van metaalproductie. Het gaat bijvoorbeeld om robotisering door middel van robotica-technologie, maar ook om automatisering van processen en om bedrijfsprocesautomatisering. Daarnaast zijn er steeds meer mogelijkheden op het gebied van 3D-printen. De automatisering is een ontwikkeling die in allerlei branches de efficiëntie en snelheid verbetert, zo ook in de metaalproductie.

Robotisering in metaalproductie

Robotisering heeft in de metaalproductie het voordeel om productieprocessen te versnellen. De robotica-technologie richt zich op het laten overnemen van taken door robots die eerder door mensen werden uitgevoerd. In de metaalbewerking heeft deze vorm van robotisering meerdere voordelen.

Verbetering van productiviteit

De productiviteit verbetert, omdat robots in staat zijn om sneller en efficiënter werkzaamheden te verrichten. Daarbij is er sprake van een optimale precisie en nauwkeurigheid. Naast dat er hierdoor sprake is van een kortere doorlooptijd neemt de output toe.

Verbetering van kwaliteit en veiligheid

Een ander voordeel van robotisering is dat robots geen pauzes nodig hebben om taken uit te voeren. Bovendien lijdt de nauwkeurigheid er niet onder, zodat er sprake is van een optimale kwaliteit. Zo is er nog een voordeel van robotisering in de metaalproductie en dat is dat de veiligheid toeneemt.

Besparen op de kosten

Automatisering door middel van robotisering vormt de basis om de metaalproductie te optimaliseren. Niet alleen als het gaat om de snelheid, maar ook om de efficiëntie. Deze aspecten zorgen ervoor, dat er sprake is van een besparing op de kosten. Het investeren in automatisering voor metaalproductie kost geld, maar door de verbeterde productiviteit en alle andere voordelen verdient deze investering zich terug op de lange termijn. Daarbij is er een extra kostenbesparing, omdat robots geen salaris ontvangen en in principe 24 uur per dag inzetbaar zijn.

Afstemmen op productiebehoefte

De efficiëntie van metaalproductie verbetert eveneens doordat het mogelijk is om de taken van de robot aan te passen aan de productiebehoefte. Op het moment dat er sprake is van een verandering in de productiebehoefte is de robot op een eenvoudig manier opnieuw te programmeren. Dit brengt met zich mee dat het mogelijk is om op een efficiënte wijze in te spelen op de vraag.

Automatisering met 3D-printen

Naast robotmachines een vorm van automatisering is. die veelvuldig toegepast wordt in de metaalproductie geldt dat 3D-printen in opkomst is. 3D-printen leidt eveneens tot een verbetering in de efficiëntie van metaalproductie. 3D metaal printen maakt het bijvoorbeeld mogelijk om op een betrouwbare manier producten met een hoogwaardige kwaliteit te realiseren.

Er zijn bovendien verschillende materialen geschikt om 3D mee te printen, zoals roestvrij staal, maar ook aluminium leent zich daar voor. Er zijn op deze manier productoplossingen te maken die laag voor laag tot stand komen. Een ander voordeel van 3D technologie is dat het mogelijk is om maatwerk te bieden in combinatie met massaproductie.

Het is de verwachting dat er in de toekomst in de metaalindustrie steeds vaker gebruik wordt gemaakt van 3D -printen en dat het daarmee op den duur het traditionele draai- en freeswerk vervangt. Een voordeel van 3D-printen is bovendien dat het mogelijk is om complexe vormen vorm te geven, die met verspanen bijvoorbeeld niet te realiseren zijn.

Voordelen 3D-techonologie

Er zijn meerdere voordelen te benoemen bij 3D metaal printen, zoals een efficiënte en snelle productie. Deze automatiseringsvorm is bovendien ideaal om lage volumes te realiseren en kent daarbij weinig tot geen beperkingen voor wat betreft het ontwerp. Ook levert 3D-printen een kostenbesparing op, omdat er sprake is van minder verspilling van materiaal.

Bedrijfsprocesautomatisering voor meer efficiëntie

In de metaalproductie is procesautomatisering een mogelijkheid om de efficiëntie in verschillende opzichten te verbeteren. Bij deze tak van automatisering vormt software de basis om onder meer controle te hebben over productieprocessen. In het verlengde daarvan geldt dat bedrijfsautomatisering eveneens een bijdrage levert aan een efficiëntere productie. Dit door software te gebruiken die het mogelijk maakt om administratieve werkzaamheden deels te automatiseren. Bijvoorbeeld als het gaat om het opstellen van offertes, maar ook om voorraadbeheer en met betrekking tot bestellingen.

Techno Welding voor slimme oplossingen

Techno Welding is een bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in het ontwikkelen van slimme oplossingen in de metaalproductie en metaalbewerking. Uiteraard maken wij gebruik van verschillende vormen van automatisering om tot een zo efficiënt mogelijke metaalproductie te komen. Daarbij zetten wij onze expertise in om met je mee te denken en om als full-service bedrijf altijd in de beste oplossing te voorzien. Wij maken graag het onderscheid voor onze klanten door slimme producten te ontwikkelen. Dit doen wij onder meer door rekening te houden met belangrijke aspecten als minimale bezetting, minimalisering in design en reproduceerbaarheid. Wil je meer weten? Neem gerust contact op met Techno Welding.