Veiligheid boven alles: essentiële maatregelen voor het werken met machines in de metaalbewerking

Veiligheid-metaalbewerking-Techno Welding

Alle werkzaamheden met machines brengen risico’s met zich mee en het is voor medewerkers belangrijk in een veilige werkomgeving te werken. Wij werken dagelijks met machines in de metaalbewerking en veiligheid gaat daarbij boven alles. Daarom maken wij gebruik van veiligheidsvoorschriften en nemen wij veiligheidsmaatregelen voor het gebruik van machines in de metaalbewerking. De machines zelf moeten uiteraard in goede staat zijn om de veiligheid te waarborgen. Maak hieronder verder kennis met de risico’s en met essentiële maatregelen voor het werken in de metaal, waar wij rekening mee houden.

Risico’s bij werken met machines in de metaalbewerking

Er zijn verschillende risico’s bij het werken met machines in de metaalbewerking, zoals snijgevaar of beknelling net als brandgevaar, zoals bij laswerkzaamheden. Daarnaast maken machines lawaai en bestaat het risico op gehoorschade. Dit zijn arbeidsrisico’s die indien er geen maatregelen zijn genomen het gevaar op ongelukken doen toenemen. Een RI&E voor de metaalbewerking is daarom van belang. Dit is een risico-inventarisatie en evaluatie, waarbij alle risico’s binnen het bedrijf inzichtelijk worden gemaakt. Op basis hiervan is het mogelijk om maatregelen te nemen om de arbeidsrisico’s weg te nemen.

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Bij het werken met machines in de metaalbewerking geldt dat persoonlijke beschermingsmiddelen tot de veiligheidsvoorschriften behoren. Het gaat hierbij onder meer om kledingvoorschriften, zoals het dragen van veiligheidsschoenen. Dit zijn werkschoenen die over stalen neuzen beschikken. De handen zijn tijdens het werken met bepaalde machines te beschermen door werkhandschoenen te dragen. Tijdens het lassen is het uiteraard van belang om een lashelm te dragen net als laskleding die bestand is tegen hitte en gesmolten metaaldeeltjes. Zo behoren veiligheidsbrillen net als gehoorbeschermers eveneens tot de PBM’s bij het gebruiken van machines in de metaalbewerking.

Ongelukken voorkomen

Er zijn nog een aantal maatregelen te nemen om de arbeidsrisico’s te beperken bij het werken met machines in de metaalbewerking. Bijvoorbeeld door lang haar niet los te laten hangen, want dat kan vast komen te zitten in een machine. Daarnaast geldt voor kleding dat deze niet los of wijd moet zijn. Wijde mouwen of een sjaaltje kunnen namelijk ook vast komen te zitten in een draaiende machine. Het is eveneens gevaarlijk om sieraden te dragen, zoals een halsketting of armbanden.

Draaiende onderdelen beschermen en noodstop

Het gevaar op ongelukken bij het werken met machines in de metaalbewerking is te minimaliseren door draaiende onderdelen te beschermen. Een bewegend onderdeel van een machine is bijvoorbeeld met een beschermkap af te schermen. Daarbij is het van belang dat de machine over een onderbrekingsschakelaar beschikt. Bij machines met verschillende bedieningsposities is het bovendien van belang dat er sprake is van een noodstopknop. Deze functionaliteit is doorgaans verplicht als het niet mogelijk is om een metaalbewerkingsmachine geheel te overzien. Verder is het belangrijk dat machines zijn voorzien van een nulspanningsschakelaar. Deze voorkomt dat de metaalbewerkingsmachine aanspringt als er een stroomonderbreking is geweest.

Periodieke controle en onderhoud van machines

Het onderhoud is in het kader van het nemen van essentiële maatregelen voor het werken met machines in de metaalbewerking van groot belang. Periodieke controle en onderhoud van metaalbewerkingsmachines vergroot de veiligheid en beperkt de arbeidsrisico’s. Door deze maatregelen is het mogelijk om voortijdig eventuele problemen te signaleren en op te lossen. Overigens zijn er met betrekking tot de digitalisering allerlei data die beschikbaar komen en een bijdrage leveren om potentiële risico’s snel en efficiënt in kaart te brengen. Daarbij kan er gebruik worden gemaakt van software voor risicoanalyse om op proactieve wijze arbeidsongevallen te voorkomen.

Werkinstructies

Een andere belangrijke maatregel op het gebied van veiligheidsvoorschriften voor het gebruik van machines in de metaalbewerking betreft het beschikbaar stellen van duidelijke werkinstructies. Het gebruikmaken van werkinstructies vergroot de veiligheid op de werkvloer binnen een metaalbewerkingsbedrijf.

Aandacht voor ergonomie

In de metaalbewerking is er vaak sprake van fysieke werkzaamheden en daarom is het van belang aandacht te hebben voor ergonomie. Bijvoorbeeld door gereedschappen te gebruiken die van trillingsdempende handvaten zijn voorzien. Zo kan er bij laswerkzaamheden gebruik worden gemaakt van roterende houders, zodat een juiste lichaamshouding gewaarborgd wordt. Verder is het in de metaalbewerking van belang dat er sprake is van een goede luchtkwaliteit en dat de werkruimte, waarin de machines staan goed geventileerd wordt.

Noodprocedure instellen

Alle maatregelen ten spijt kan het voorkomen dat er zich toch een ongeval voordoet bij het werken met machines in de metaalbewerking. Daarom is het ook van groot belang om een noodprocedure beschikbaar te hebben indien er zich een arbeidsongeval of onvoorziene gebeurtenis voordoet. Iedere werkplaats dient over een noodplan te beschikken om indien nodig snel en adequaat te handelen. Uiteraard is het belangrijk om minimaal een EHBO-uitrusting paraat te hebben om bij een ongeval eerste hulp te verlenen. Bijvoorbeeld als er sprake is van snijwonden of brandwonden.