Welke soorten metaalbewerking zijn er?

Wat is metaalbewerking

Het woord metaalbewerking zal iedereen bekend voorkomen. Maar het is niet vanzelfsprekend dat iedereen weet wat het betekent. Het woord metaalbewerking is namelijk een verzamelwoord voor verschillende manieren om metaal te bewerken.

Dat is wat de naam letterlijk zegt. Voor verschillende doeleinden zul je dan ook diverse methoden van metaalbewerking inzetten. Bij ons kunt u terecht voor een breed scala aan metaalbewerkingsdisciplines en we begeleiden u in het hele proces. Wij bieden onder andere de volgende methodes aan: technisch tekenwerk, lasersnijden, knippen, draaien, frezen en boren.

Verschillende soorten metaalbewerking

Over het algemeen hebben alle soorten metaalbewerking hetzelfde doel: ze bewerken metaal. Dit kan echter op verschillende manieren. Op grote schaal kunnen we twee categorieën van metaalbewerking onderscheiden: De verspanende metaalbewerking en de niet-verspanende metaalbewerking.

Bij verspanende metaalbewerking wordt het basismateriaal in de juiste vorm verwerkt. Er worden bij deze techniek kleine deeltjes van het materiaal verwijdert totdat de juiste vorm ontstaan. Onder niet-verspanende metaalbewerking verstaan we eigenlijk alle andere vormen van metaalbewerking.

soorten metaalbewerking

Verspanende metaalbewerking

Er is kort uitgelegd wat dit betekent. Maar verspanende metaalbewerking kan met verschillende methoden. De diverse bewerkingstechnieken waar je hier aan kunt denken zijn de volgende: slijpen, draaien, boren, frezen en zagen.

Met al deze methoden heb je de mogelijkheid om het basismateriaal steeds kleiner te maken totdat je de juiste vorm hebt waar je naar op zoek bent. Als er gebruik wordt gemaakt van verspanende metaalbewerking wordt het product steeds kleiner en verandert daarmee definitief van vorm. Dit kun je niet meer terugdraaien.

Niet-verspanende metaalbewerking

Dan blijven er nog andere methodes over. In principe vallen alle metaalbewerkingsdisciplines die het basisproduct niet per se kleiner maken onder de noemer niet verspanende metaalbewerking. Dit is een techniek waarbij je materiaal kunt vormen of bewerken zonder dat daarmee het basismateriaal spanen verliest, met andere woorden kleiner wordt gemaakt. Denk hierbij aan knippen, kanten of snijden.

Verschillende materialen geschikt voor metaalbewerking

Bij ons kunt u terecht voor het bewerken van producten van RVS, staal en aluminium. Mocht u ander materiaal hebben neem dan gerust contact met ons op, de kans is groot dat we u dan ook van dienst kunnen zijn. Wij zijn namelijk gespecialiseerd in kleine tot middelgrote series in metaalbewerking en wij onderscheiden ons door onze slimme oplossingen.