De verschillende soorten schuimmallen die beschikbaar zijn voor warmteleidingen en hun toepassingen

Schuimmallen-productie

Er komen steeds meer warmteleidingen onder de grond te liggen. Dit om voor het transport van water te zorgen bij het gebruikmaken van een warmtenet. De leidingen zijn bij de productie ervan al voorzien van isolatie. Het lassen van de uiteinden van de warmteleidingen vindt echter op locatie plaats. Daar doet zich een probleem voor, want deze uiteinden moeten bij het lassen nog van isolatie worden voorzien. Onze schuimmallen vormen daarvoor een perfecte oplossing.

Voorgeïsoleerde warmteleidingen

De buisleidingen voor warmteleidingen zijn voorgeïsoleerd in de fabriek. Dit zijn buizen van staal die rondom van isolatie zijn voorzien, zoals purschuim met daarom weer omheen een mantelbuis. Dit om te voorkomen dat er warmte verloren gaat. Isolatie is dus van groot belang om het warmteverlies te minimaliseren. Door een goede manier van isolatie daalt de temperatuur van water maar tot een enkele graad Celsius, zelfs bij een kilometerslang transport door de buizen. Bij het verbinden van de buizen ontbreekt er alleen bij de lasverbinding nog isolatie en dit moet ter plekke worden aangebracht.

Isolatie ter plaatse van de las

Maak je bij het lassen geen gebruik van een schuimmal dan is het lastig om ter plekke isolatiemateriaal aan te brengen. Dit kost bovendien veel tijd en brengt daarom hogere kosten met zich mee. Het gebruikmaken van een schuimmal lost dit probleem op. Een schuim mal is zo gevormd dat deze goed aansluit rond het te isoleren deel van de buis. Dit maakt het gemakkelijk om er purschuim in te spuiten en de lasverbinding van de warmteleiding ter plekke optimaal te isoleren. Bovendien zijn onze schuimmallen zo ontworpen dat deze over uitgekiende gaten beschikken. Hierdoor ontstaat de juiste druk om met de schuimlaag de perfecte isolatiewaarde te realiseren.

Variatie in diameters

Bij het aanleggen van warmteleidingen voor stadswarmte of verwarming worden er buizen gebruikt die in diameter variëren. De binnendiameter van een stalen buis varieert van bijvoorbeeld 20 millimeter tot 1 meter. De diameter is in het begin voor transport over een grote afstand het grootst. De diameter neemt af naarmate de stalen buis dichterbij een woning komt. Het smallere deel dient wat dat betreft om de woning aan te sluiten op de warmtevoorziening in huis. Er is in het laatste deel van de warmteleiding wat dat betreft sprake van een transport op korte afstand.

Verschillende soorten schuimmallen

Een schuim mal is een perfecte oplossing om ter plaatse bij het verbinden van stalen buizen rondom isolatie aan te brengen. Aangezien er variatie is in diameters van de buizen die als warmteleiding dienen, is het natuurlijk belangrijk dat je de juiste schuim mal gebruikt. Wat dat betreft voorziet ons aanbod in schuimmallen die in verschillende maten zijn uitgevoerd. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een 2” schuim mal aan te schaffen, maar ook een grotere maat schuim mal, zoals 100”. De range varieert wat dat betreft in maten schuimmallen van 2” t/m 100”. Mocht je een afwijkende maat nodig hebben dan zijn onze schuimmallen daarvoor op aanvraag te leveren.

Duurzaam in gebruik

Een groot voordeel van de door ons ontwikkelde schuimmallen is dat deze duurzaam in gebruik zijn. Een schuim mal hoeft na gebruik niet direct weggegooid te worden, want deze is opnieuw te gebruiken. Voor alle schuimmallen geldt dan ook dat deze meerdere keren zijn toe te passen. Dit is niet alleen duurzaam, maar scheelt uiteraard ook in de uitgaven.

Getest door grote aanbesteders

De schuimmallen van Techno Welding zijn door verschillende grote aanbesteders van warmteleiding goedgekeurd. Dit laat zien dat deze praktische producten efficiënt zijn in gebruik. Er zijn meerdere grote aanbesteders van warmtenetwerken die onze schuimmallen in de praktijk hebben getest en een positief oordeel hebben gekregen. Bij het testen in de praktijk hebben de aanbesteders naar een aantal belangrijke punten gekeken. Bijvoorbeeld naar de hardheid van de purschuim die met behulp van de schuim mal is aangebracht. Daarnaast is de isolatiewaarde beoordeeld. Beide belangrijke punten zijn goed bevonden door meerdere grote aanbesteders van warmtenetten.

Techno Welding schuimmallen

Techno Welding schuimmallen maken het aanbrengen van isolatie rond lasverbindingen van warmteleidingen extra gemakkelijk. Het is een kostenefficiënte methode die het mogelijk maakt om de isolatie snel met de juiste hardheid en isolatiewaarde te realiseren. De variatie in maten voorziet erin om voor elke diameter de perfecte maat schuim mal toe te passen. Dit zorgt namelijk voor de perfecte druk. Het duurzame en herbruikbare karakter van onze schuimmallen past bovendien uitstekend in het kader van duurzaam en verantwoord ondernemen.

Schuimmallen bestellen

Wil je schuimmallen bestellen dan is er een keuze uit standaard maten en afwijkende maten zijn op aanvraag leverbaar. Neem contact op met Techno Welding via het contactformulier of per email via info@techno-welding.nl of telefonisch via +31 416 660 410.