Hoe zorg je voor een optimale laskwaliteit

Er zijn steeds meer laswerkzaamheden te verrichten en niet alleen door de toenemende vraag naar warmteleidingen, maar ook naar waterstofleidingen. De leidingwerken dienen uiteraard in een perfecte staat opgeleverd te worden en daar speelt de lasverbinding een belangrijke rol in. Er zijn verschillende mogelijkheden om tot een optimale laskwaliteit te komen. Uiteraard is het vakmanschap van de lasser daar debet aan, maar er zijn tevens hulpmiddelen beschikbaar. Techno Welding voorziet in meerdere innovatieve producten om omstandigheden te creëren voor een ideale werkomgeving met als doel een optimale laskwaliteit te realiseren. Wij hebben hiervoor onder meer kooiklemmen en lastenten beschikbaar, maar ook onze schuimmallen komen van pas na om na het lassen isolatie aan te brengen.

 

Kooiklemmen: sterke fixatie

Waarom een kooiklem kopen als basis voor een optimale laskwaliteit? Bij het lassen van twee buizen om een perfecte pijpverbinding te realiseren, is het belangrijk dat deze ten opzichte van elkaar in de juiste positie liggen. De hi/low dient daarbij binnen de norm gehouden te worden en daarvoor is het nodig de buis goed rond te trekken. De leidingen moeten exact op elkaar aansluiten en om aan al deze aspecten te voldoen, is het gebruik van een kooiklem aan te raden. De kooiklem fixeert als het ware de uiteinden van de pijpen en regelen een stevige druk rondom.

 

Keuze uit mechanismen

Onze kooiklemmen vormen een krachtig product om de leiding goed aan te trekken. Er is hierbij keuze tussen een hydraulisch klemmechanisme en mechanisch klemmechanisme. De nokken van de kooiklemmen zijn voorzien van een schuine zijde die snel en efficiënt werken bevorderen. Er is met het gebruik van een kooiklem een ideale werksituatie te creëren om een optimale laskwaliteit tot stand te brengen. Onze kooiklemmen zijn voorzien van Easy Fix Nokken. Er zijn extra opties beschikbaar met No tack nokken, Stel nokken en RVS nokken.

Lastenten: ideale lasomstandigheden in de buitenlucht

Een lastent gebruiken om te lassen in de buitenlucht bevordert het creëren van ideale lasomstandigheden. Er zijn namelijk verschillende omstandigheden die invloed hebben op de laskwaliteit. Een las die van een goede kwaliteit is, heeft in elk geval geen gasinsluiting en evenmin een bindingsfout of slakkenbaan. De las is als poreus te beschouwen als er sprake is van een gasinsluiting, waardoor er een zwakke plek ontstaat.

 

Weersomstandigheden, zoals sneeuw hebben een negatieve invloed op de laskwaliteit. Als de laswerkzaamheden binnen plaatsvinden, maken de weersomstandigheden niet uit. Dit is echter anders als het lassen buiten op locatie plaatsvindt. In een dergelijke situatie is er extra aandacht nodig voor de omstandigheden om tot een optimale laskwaliteit te komen. Daar hebben wij met lastenten de beste oplossing voor beschikbaar. Deze zijn winddicht en regendicht en voor vrijwel alle situaties geschikt om te gebruiken.

 

Lastent met extra opties

Lastenten zijn bij ons in allerlei uitvoeringen verkrijgbaar en voorzien dan ook in meer dan alleen het vormen van een basis voor een optimale laskwaliteit. De werkomgeving is met onze lastent namelijk verder te optimaliseren. Het is bijvoorbeeld mogelijk om voor extra opties te kiezen bij het kopen van een lastent. Wij bieden wat dat betreft onder meer de mogelijkheid om een lastent met luchtverversing aan te schaffen. Zo is het eveneens mogelijk om optioneel voor gas- en lasdampafzuiging te kiezen.

 

Lastent met hijsogen

De lastent is mobiel te maken door de keuze te laten op een uitvoering met hijsogen. Dit maakt het extra gemakkelijk om de overkapping voor het lassen inclusief alle toebehoren te verplaatsen. Overigens geldt voor de grote uitvoeringen va minimaal 65m3 dat deze aan de binnenzijde over ogen beschikken. Het is bij een eventuele storm of rukwinden dan mogelijk om de lastent stevig vast te zetten. Onze lastenten in standaardmaten zijn vanuit voorraad leverbaar. Het is voor afwijkende uitvoeringen mogelijk om een aanvraag in te dienen voor maatwerk.

 

Ook handig en efficiënt: schuimmallen

Het gebruik van een kooiklem en lastent komt de kwaliteit van het laswerk ten goede. In het verlengde daarvan zijn er vaak extra werkzaamheden uit te voeren. Bijvoorbeeld het na-isoleren van een lasverbinding met purschuim. Bij het lassen van buisleidingen voor warmteleidingen geldt dat deze doorgaans over voorgeïsoleerd materiaal beschikken. De leiding komt onder de grond te liggen, maar ter plekke dienen de buizen nog aan elkaar gelast te worden. Dit is het punt van verbinding dat nog niet geïsoleerd is, maar daar nog wel van moet worden voorzien. Ter hoogte van de nog aan te brengen isolatie komt tevens de lasverbinding.

 

Meer weten?

Heb je vragen over onze kooiklemmen, lastent, schuimmallen of ander product? Neem gerust telefonisch of per mail contact op met Techno Welding. Wij staan graag voor je klaar.